U trendu

Rusija obustavlja projekte sa Crnom Gorom kad uđe u NATO

Rusija će obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO, izjavio je danas predsednik Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozerov.

Ozerov je rekao da projekti, koji će biti obustavljeni, uključuju one na vojnom planu, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojers.

NATO je danas pozvao Crnu Goru da se pridruži Alijansi, podseća Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sedištu NATO u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

„Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama u istom intenzitetom kao do sada“, rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.

Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

Kako nalaže procedura NATO-a, nakon današnje pozitivne odluke ministara, formalni poziv bi iste nedelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću.

Nakon toga, Lukšić uzvraća pismom u kojem navodi da Crna Gora prihvata obaveze članstva. Zatim, sve zemlje članica NATO-a potpisuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, koji, zatim, moraju ratifikovati Vlade zemalja članica Alijanse.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt departmentu gde se čuvaju svi dokumenti alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar