U trendu

Rusija očekuje bolje odnose s Trampom

Visoki ruski diplomata i portparol Vladimira Putina rekli su danas da su ruski stručnjaci bili u kontaktu s nekim članovima osoblja novoizabranog predsednika Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje, u vreme kada su SAD optužile Rusiju za upad u sistem elektronske pošte Demokratske stranke.

Portparola Trampa je negirao tu tvrdnju, ali je ona ipak pojačala sumnje o odnosu novoizabranog predsednika s Putinovom vladom.

Rusija se nada da će Trampovo predsedništvo doneti bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, kao znak hladnog realizma po kojem je Putin poznat, Moskva ne očekuje neposredan, drastičan zaokret u zategnutim odnosima.

I dok je Tramp sam rekao da želi da prijateljstvo s Rusijom i udruživanje snaga u borbi protiv terorizma, on je rekao malo šta o tome kako bi to postigao. Predsednik Barak Obama je svoje predsedništvo počeo sa sličnim ciljem, ali je došlo do sukoba oko Ukrajine i Sirije.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je za AP u Njujorku da su ruski stručnjaci imali kontakte s ljudima iz obe kampanje  –   i Trampa i Hilari Klinton. On je rekao da su takvi kontakti „potpuno prirodni, normalni“.

„I naši stručnjaci, naši specijalisti za SAD, za međunarodne poslove… Naravno, oni stalno razgovaraju sa svojim kolegama ovde, uključujući i one iz grupe gospodina Trampa“, rekao je Peskov.

„Naravno, sasvim je prirodno što ruski stručnjaci pokušavaju da održe dijalog s ljudima iz raznih tabora. Veoma je važno razumeti glavne tokove, i razumeti glavne tendencije, nijanse u stavovima različitih stranaka, različitih tabora ovde u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je on.

Ranije, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je novinskoj agenciji Interfaks da je „bilo kontakata“ sa uticajnim ljudima u okolini Trampa. „Ne kažem da su svi, ali čitav niz njih je podržavao kontakte s ruskim predstavnicima“.

Trampova portparolka Houp Hiks je demantovala takve kontakte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.