najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija očekuje normalne odnose sa SAD ko god da pobedi

Rusija očekuje “normalne” i “produktivne” odnose sa SAD koji god od dva predsednička kandidata da pobedi na predstojećim izborima, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu za izraelski TV kanal 2.

On se nasmejao na novinarsko pitanje da li se Rusija umešala u te izbore i citirao ruskog predsednika Vladimir Putina koji je rekao da “Sjedinjene Američke Države nisu banana republika”, preneli su danas izraelski mediji.

Medvedev je ocenio i da su SAD velika i jaka zemlja na koju se na taj način ne može uticati.

“Nije važno ko će biti izabran, već kakvu će politiku sprovoditi”, rekao je on.

Ruski premijer ocenio je “briljantnim” predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, ali je rekao da ga nikada nije sreo, dok je za Trampovu rivalku, kandidatkinju demokrata Hilari Klinton, kazao da je vrlo profesionalna i da je poznaje od vremena kada je bila američka državna sekretarka od 2009. do 2012. godine.

Osvrnuvši se na Siriju, Medvedev je za sirijskog predsednika Bašara el Asada naveo da je jedini legitimni lider te zemlje i dodao da je izraelsko rukovodstvo više za njegovu vladu nego za podeljenu zemlju pod rukovodstvom terorista.

“Znam ga (Asada) lično. Postoje oni koji ga vole i oni koji ga ne vole. U ovom trenutku, Asad je jedina legitimna vlast u Siriji. Svaka promena režima mora da se desi legitimno”, rekao je Medvedev i podsetio da su mu izraelski lideri na sastancima rekli “da nisu sasvim za Asada, ali da mora postojati neko ko vlada situacijom umesto nekontrolisanog raspada zemlje na enklave kojima vladaju teroristi”.

Medvedev je rekao i da terorizam na Bliskom istoku njegovoj zemlji preti iznutra.

“Ima više hiljada Rusa koji se bore u ime ID i drugih islamskih džihadističkih grupa. Kada se vrate, oni su iskusne ubice i teroristi. Posle borbe u Siriji, mi ne želimo da organizuju nešto slično (unutar Rusije)”, naveo je on.

Medvedev je optužio SAD da nisu ispunile svoje obećanje u Siriji i da su zbog toga odnosi Vašingtona i Moskve na vrlo niskoj tački.

On je o ruskoj inicijativi za sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kazao da Moskva ne teži da zameni SAD niti bilo koga drugog kada se radi o mirovnom procesu, ali da postoje obeshrabrujući znaci u tom sukobu, što je, kako je rekao, “vrlo žalosno”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike