Rusija ogorčena zbog karikature Šarli Ebdo o padu aviona

Karikature francuskog satiričnog magazina Šarli Ebdo o padu ruskog aviona u Egiptu predstavlja bogohuljenje koje nema nikakve veze sa demokratijom, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

„U ovoj zemlji mi to zovemo jasno rečju – bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje“, rekao je on novinarima, prenosi Tas.

Foto: Wikipedia/Pk4wp

Foto: Wikipedia/Pk4wp

Peskov je rekao da je sa kolegama pokušao da pronađe karikature o novinarima magazina, koje su teroristi ubili, „ali nismo uspeli da ih nađemo“.

„Da su takve karikature objavljene i one bi bile bogohuljenje“, naglasio je on.

„Tako se barem mi ponašamo u ovoj zemlji. Ne komentarišem moralne standarde Francuza – to je njihova stvar – ali u ovoj zemlji to je bogohuljenje“, ponovio je Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva neće kontaktirati Pariz ovim povodom, jer „Šarli Ebdo nije zvaničan magazin i nema veliki tiraž“.

Avion A321 aviokompanije Kogalimavia srušio se u subotu u Egiptu i tom prilikom je poginulo svih 224 putnika i clanova posade, većina iz Rusije.

Dve kontroverzne karikature o ovoj tragediji objavljene su u poslednjem broju magazina Šarli Ebdo.

Na jednoj se vide delovi aviona i putnik kako padaju s neba na bradatog naoružanog muškarca u, kako se čini, muslimanskoj odeći. Iznad piše: „Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje“.

Na drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i telima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

Šef spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov takođe je oštro kritikovao ove karikature kao nemoralne.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar