Rusija optužila pobunjenike u Alepu za masovno granatiranje

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je danas sirijske pobunjenike za masovno granatiranje stambenih područja u gradu Alep, na severu Sirije.

Šojgu je rekao da je više od 2.000 ekstremista, iz podršku desetina tenkova i oklopnih vozila, napalo stambene kvartove, škole i bolnice u zapadnim delovima Alepa koje kontroliše vlada.

On je, takodje, naveo da su pobunjenici onemogućavali civilima da napuste naselja koja su pod njihovom kontrolom, ubivši desetine ljudi.

Pobunjenici u Alepu su počeli ofanzivu u petak kako bi probili opsadu sirijskih snaga istočnog dela grada.

Šojgu je rekao da je ruski moritorijum na napade u Alepu danas ušao u 16. dan.

On je ranije danas optužio medjunarodnu vojnu koaliciju koju predvode SAD, da “u nedogled odlaže” političko rešavanje sirijske krize.

Šojgu je rekao da medjunarodna koalicija “podmeće klipove u točkove” ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji protiv islamskih ekstremista.

Ruska vojska je prošle nedelje javno zatražila da predsednik Rusije Vladimir Putin omogući nastavak vazdušnih napada zbog ofanzive pobunjenika, ali je on odbacio zahtev.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Putin veruje da treba zadržati “humanitarnu pauzu”, ali je upozorio da bi ofanziva pobunjenika mogla da dovede do promene te politike.

(Beta)

Ostavite komentar