U trendu

Rusija optužuje Zapad da opstruiše obnovu Sirije i povratak izbeglica

Rusija je danas optužila zapadne zemlje da blokiraju pomoć Ujedinjenih nacija za obnovu Sirije i da pokušavaju da spreče povratak izbeglica u tu zemlju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je posle razgovora s libanskim kolegom Gebranom Basilom u Moskvi da će američko odbijanje da pruži pomoć u obnovi Sirije odvratiti sirijske izbeglice od povratka u domove.

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada i pomogla je njegovim snagama da povrate kontrolu nad najvećim delom zemlje. Moskva sada poziva zapadne zemlje, koje su podržale sirijsku opoziciju, da pomognu u rekonstrukciji zemlje, navodeći da će tako smanjiti priliv migranata i izbeglica u Zapadnu Evropu.

Posle razgovora s Basilom, Lavrov je optužio SAD i njihove saveznike da vrše pritisak na UN da se uzdrže od koraka na obnovi Sirije.

On je dodao da Moskva razmatra zašto agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) nastoji da odloži rekonstrukciju poznatih arheoloških lokacija u sirijskom gradu Palmiri.

Naveo je i da je političko odeljenje Sekretarijata UN eksplicitno zabranilo bilo kakve aktivnosti na obnovi Sirije do pronalaženja političkog rešenja.

Šef ruske diplomatije je kritikovao i izjavu šefa agencije UN za izbeglice (UNHCR) Filipa Grandija, koji je prošle nedelje kazao da je prerano da se priča o masovnom povratku u Siriju više od pet miliona izbeglica.

Lavrov je optužio i ekstremiste Al Kaide, locirane u blizini američkih vojnih savetnika, da su započeli napade u cilju sprečavanja povratka sirijskih izbeglica iz Jordana.

Basil je rekao da Liban, koji je primio više od milion izbeglica, u potpunosti podržava nastojanja Rusije da pomogne Sirijcima da se vrate i da će biti u kontaktu s Damaskom kako bi podržao ruske inicijative u tom smeru.

„Liban podržava brz i bezbedan povratak sirijskih izbeglica bez povezivanja (tog procesa) s političkim rešenjem. Okolnosti u Siriji su se promenile i mnoge oblasti su bezbedne, i zbog toga nema razloga da izbeglicu ostaju (tamo gde su)“, kazao je Basil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.