U trendu

Rusija osudila severnokorejsku probu

Rusija je danas saopštila da je proba hidrogenske bombe Severne Koreje, ukoliko se potvrdi, „flagrantno kršenje“ medjunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo i da nije potvrdjeno da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu.

„Sve zainteresovane strane se pozivaju da budu uzdržane i da ne preduzimaju akcije koje bi dovele do nekontrolisanog porasta tenzija na Severozapadu Azije“, navodi se u tekstu.  

Kako se dodaje, ukoliko proba bude potvrdjena, „to će za Pjongjang biti korak više na putu razvoja nuklearnog oružja“.

Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe.

Geološke službe Južne Koreje i SAD su zabeležile seizmičke aktivnosti nedaleko od severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja.

Hidrogenska bomba, kakvu Severna Koreja tvrdi da je danas testirala, daleko je jača od atomske bombe, a može da bude dovoljno mala da pomoću projektila bude ispaljena na drugi kontinent.

H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i „superbomba“, prema proceni stručnjaka može biti i do 1.000 i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svetskom ratu.

Severna Koreja je 2006, 2009. i 2013. testirala atomske bombe približno iste snage kao bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki, koje su ubile više od 200.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.