U trendu

Rusija: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma

MOSKVA – Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična dela režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TAS S.

Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

Prema navodima Ministarstva, ukrajinske trupe su juče od 16.20 do 17.24 časova ispalile 20 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra na nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar.

Granatiranje je izvedeno sa položaja ukrajinske 45. artiljerijske brigade u blizini naselja Marganec na suprotnoj obali jezera Kremenčug, koje kontroliše ukrajinska vojska, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Nakon granatiranja usledilo je sagorevanje vodonika u vodoničnoj stanici Zaporožje i požar je brzo ugašen.

Osim toga, deo opreme trećeg bloka je isključen, a kapacitet četvrtog je smanjen.

Grad Energodar je delimično ostao bez struje i vode, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da su srećnim okolnostima postrojenje za naftu i mazut i kiseonična stanica netaknuti i da je izbegnuta moguća radijacija u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.