U trendu

Rusija: Podrška Staljinu na rekordnom nivou

MOSKVA – Poštovanje Rusa prema nekadašnjem sovjetskom lideru Josifu Staljinu skočilo je na rekordan nivo u eri predsednika Vladimira Putina, tako da danas 70 odsto populacije smatra da je njegova skoro tridesetogodišnja vladavina bila dobra po zemlju, pokazala je nova anketa centra Levada u Moskvi.

Čak 51 odsto Rusa ocenilo je pozitivno Staljina u martu, što je skok sa 40 odsto koliko ih je bilo godinu dana ranije, a deo stanovnika Rusije koji na Staljina gledaju s divljenjem, poštovanjem ili simpatijom je na najvišem nivou otkako je počelo istraživanje u aprilu 2001.

„Nostalgija zbog kolapsa Sovjetskog Saveza je ove godine na vrhuncu. Dodatno, na Staljina se gleda kao na figuru koja je obezbeđivala društvenu pravdu“, rekla je Karina Pipija, analitičarka Levade, prenosi „Blic“.

Kako se navodi, Rusi su nezadovoljni padom životnog standard i vladinom reformom penzija, što je uticalo na rezultate istraživanja, međutim, kako je navodi Pipija, ni oni koji se dive Staljinu ne žele da se vrate u ta vremena.

Rusi su sada više voljni da brane masovna ubistva i političke progone koji su pratili Staljinovu vladavinu, sve do njegove smrti 1953.

Oko 46 odsto stanovnika se složilo da su represije bile „definitivno“ ili „na neki način“ opravdane, što je porast sa 36 odsto u odnosu na 2017. i rekordni nivo od prve ankete 2008.

Iz centra Levada su naveli da postepeno opada broj Rusa sa indiferentnim ili negativnim stavom prema Staljinu.

Do porasti popularnosti Staljina došlo je nakon napora Kremlja da umanji njegovu tiraniju u istorijskim udžbenicima i prikaže ga kao modernizatora koji je transformirao Sovjetski Savez u supersilu brzom industrijalizacijom i pobedom u Drugom svetskom ratu.

Navodi se da su Rusi sve nezadovoljniji Putinom zbog nepopularnog povećanja starosne granice za penziju i petogodišnjeg pada prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.