najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija pojačava napade u Siriji, objavljeni novi snimci (Video)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je nove snimke o razaranju terorističkih meta u Siriji, uključujući komandni centar Islamske države i trening kamp.

“Uvek postoji rizik da vas nešto omete, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati tri do četiri meseca”, rekao je Puškov za francusku radio stanicu “Evropa 1”.

Ministarstvo je saopštilo, kako navodi “Raša tudej” da su tokom drugog dana vazdušne kampanje avioni Su-24M i Su-25 imali osam letova u provinciji Latakija na mediteranskoj obali gde su gađali pet ciljeva Islamske države.

Na osnovu prikupljenih obaveštajnih podataka iz više različitih izvora, uključujući snimke iz vazduha, Ministarstvo je potvrdilo potpuno uništenje terorističkih meta u provinciji Idlib.

Jedan od objavljenih snimaka prikazuje kako ruski avion pogađa teroristički trening kamp i skladište municije.

Pentagon je pozvao danas Rusiju da se usredsredi na vazušne napade protiv Islamske države (ISIL), a ne na protivnike sirijskog predsednika Bašara al Asada, kažu američki funkckioneri.

Napadi u Siriji će se pojačati: Intezivno bombardovanje trajaće i do četiri meseca

“Uvek postoji rizik da vas nešto omete, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati tri do četiri meseca”, rekao je Puškov za francusku radio stanicu “Evropa 1”.

Puškov je ovo izjavio nekoliko sati uoči dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Pariz, gde će se sastati sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine, prenele su agencije.

Rusija je pre dva dana pokrenula vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Ruski Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su angažovani bombarderi “Su-24M”, “Su-34”, borbeni avioni “Su-30” i borbeni helikopteri “Mi-24”.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Ruski avioni noćas bombardovali pozicije Islamske države

Ratni avioni za koje se veruje da su ruski, bombardovali su noćas Karjaten, grad koji je pod kontrolom Islamske države, a nalazi se 130 kilometara severoistočno od Damaska, saopštio je danas direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul Rahman.

Islamska država preuzela je kontrolu nad gradom Karjatenom u avgustu, prenosi agencija Rojters.

Turska: Rusija da prekine napade na sirijsku opoziciju

Turska i njeni partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su danas Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju i fokusira se na borbu protiv islamskih militanata.

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju “dalju eskalaciju” konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, preneo je Rojters.

“Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv IS-a”, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče izjavio da tvrdnje da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji poginuli civili predstavljaju “informacioni napad”.

Odluka zvanične Moskve da se ove sedmice uključi u rat u Siriji vazdušnim udarima kao vidom podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, kao i sve veće vojno prisustvo Rusije u Iranu, moglo bi da označi prekretnicu u konfliktu u kojem sada učestvuje većina svetskih vojnih sila, ocenjuje Rojters.

SAD pozvale Rusiju da se bori samo protiv Islamske države

Pentagon je pozvao Rusiju da se usredsredi na vazušne napade protiv Islamske države (ISIL), a ne na protivnike sirijskog predsednika Bašara al Asada, kažu američki funkckioneri.

“Važno je da se Rusija ne angažuje u borbi protiv bilo koga osim Islamske drzave. To smo jasno stavili do znanja,” rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Odnosi SAD i Rusije su sve zategnutiji zbog ruskih vazdušnih napada, koji, kako se čini, služe da ojačaju Asada i usmereni su protiv pobunjenika od kojih su neki možda i saveznici SAD, umesto protiv ISIL-a, prenosi AP.

Portparol Bele kuće Džos Ernest opisao je rusku vazdušnu akciju koja je počela u pondeljak kao “vojnu operaciju protiv čitave sirijske opozicije”.

Prema njegovim rečima, to je rekla Elisa Slotkin pomoćnica ministra odbrane.

“Ona je istakla da ruske operacije izazivaju izvesnu zabrinutost zato što Rusija cilja na podrucja gde ima malo ili nimalo pripadnika Islamske države,” naveo je on.

AP ukazuje da zabrinutost izaziva i mogućnost da SAD i Rusija budu uvučene u pucnjavu na suprotnim stranama ukoliko ruski avioni gađaju umerene sirijske pobunjenike koje su SAD obučile i opremile garantujući im vazdušnu podršku u slučaju napada, navodi AP.

Portparol Pentagona nije želeo da kaže kako bi SAD odgovorile ukoliko bi Rusi napali pobunjenike koje su obučile SAD, rekavši da je reč o hipotetičnom pitanju.

On je rekao da su obe strane na pregovorima u četvrtak predstavile predloge i ideje kako da se izbegne sukobi između američkih i ruskih aviona.

On je rekao da će oni još biti razmotreni pre nego što bude doneta odluka o daljim pregovorima, koji su, kako je naveo, dosada bili “srdačni i profesionalni”.

I Keri je rekao da pretpostavlja da će biti daljih konsultacija o vazdušnim operacijama sa Rusima.

“To je način da budemo sigurni da avioni neće pucati jedni na druge i samo pogoršati situaciju”, rekao je on u intervjuu televiziji CBS u Njujorku, napomnjući da su Rusi, ukoliko su došli u Siriju da podrže Asadov režim, “učinili katastrofalnu grešsku,” jer bi takav scenario privukao još više džihadista u Siriju.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u protekla 24 sata oštetilo ili uništilo 12 ciljeva Islamske drzave u Siriji uključujući komandni centar i magacine municije.

Predtavnik američke vojske u Bagdadu Stiv Voren je rekao da nema indikacija da su Rusi pogodili ciljeve Islamske držve.

Ruski avioni imaju baze u Siriji, američki avioni i avioni njihovih koalicionih partnera dolaze iz različitih zemalja u regionu, ukljjučujući Tursku i Jordan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike