U trendu

Rusija poslala Libanu satelitske snimke Bejrutske luke

MOSKVA – Rusija je poslala Libanu satelitske snimke koje ima za bejrutsku luku pre i nakon što ju je prošle godine potresla ogromna eksplozija, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa libanskim kolegom u Moskvi.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je prošle nedelje da je pristala da dostavi slike nakon zahteva libanskog predsednika Mišela Auna, prenosi Rojters.

Eksplozija je bila najgora mirnodopska katastrofa u zemlji.

„Na zahtev libanske vlade, danas smo predali materijale koje je pripremio Roskosmos i nadamo se da će oni pomoći u istrazi uzroka ovog incidenta. Ovo pitanje sada dobija prilično ozbiljnu pažnju u Libanu i nadamo se da može da se zatvori“, rekao je Lavrov novinarima.

U eksploziji 4. avgusta 2020. godine, jednoj od najvećih nenuklearnih eksplozija na svetu, poginulo je više od 215 ljudi, hiljade osoba je povređeno i uništeni su delovi libanske prestonice, a istraga i dalje traje.

Lavrov je dodao da su on i njegov libanski kolega Abdalah Bu Habib takođe razgovarali o mogućem učešću ruskih kompanija u obnovi infrastrukture uništene u eksploziji.

Međuti, šef ruske diplomatije nije naveo o kojim kompanijama bi moglo da se radi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar