U trendu

Rusija: Posle Uljukajeva veća čistka, sledeći vicepremijer?

Hapšenje ministra za ekonomski razvoj Rusije Alekseja Uljukajeva pod optužbom za uzimanje mita posejalo se strahove među političkim elitama širom Moskve da se možda sprema veća čistka drugih visokih zvaničnika, navodi Rojters.

Agencija navodi da je nekoliko zvaničnika koji su za Rojters razgovarali pod uslovom da ne budu imenovani opisali grozničavu atmosferu unutar vladinih ministarstava nakon pritvaranja Uljukajeva, prvog ministra koji je uhapšen tokom obavljanja manadata u poslednjih nekoliko decenija.

Navodi se da je ruski list „Vedomosti“, citirajući neimenovani visoki bezbednosni izvor, objavio imena drugih zvaničnika za koje tvrdi da su bili pod prismotrom domaćih obaveštajnih službi u cilju prikupljanja dokaza o primanju mita.

Na listi se, između ostalih, nalaze vicepremijer Arkadij Dvorkovič i saradnik vicepremijera Igor Šuvalov. Upitan o daljim reperkusijama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da ne vidi nikakvu između slučaja Uljukajeva i drugih u vladi, kao i da samo istražitelji mogu da kažu da li su praćeni i drugi zvaničnici.

Istražni komitet, koji je uhapsio Uljukajeva pod optužbom da je iznudio dva miliona evra mita od naftne kompanije „Rosnjeft“, negirao je tvrdnje da postoje drugi osumnjičeni u tom slučaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.