Rusija postavlja sistem S-400 u Kalinjingradu?

Ruska vojska postavila je nove protivbrodske rakete u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije, javila je ruska agencija Interfaks.

Interfaks navodi da je ruska vojska u Kalinjingradu postavila raketne lansere „bastion“ koji su prvi put u borbi korišćeni u Siriji ranije ovog meseca.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da će Baltička flota biti opremljena novim raketnim lanserima, ali nije navelo detalje.

Predsednik odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Ozerov rekao je za novinsku agenciju RIA novosti da će Rusija postaviti rakete „Iskander“ i protivvazdušni sistem „S-400“ u Kalinjingradu kao odgovor na planove SAD za raketnu odbranu.

Ruska rakete u Kalinjingradu destabilizuju Evropu

Američki Stejt department objavio je danas da rusko postavljanje raketnih sistema vazdušne odbrane S-400 i balističkih raketa „Iskander“ u ruskoj eklavi Kalinjingrad „destabilizuje evropsku bezbednost“.

Rojters navodi da je ovo bio odgovor Stejt departmenta na izveštaje koji se pozivaju na predsedavajućeg Komiteta za odbranu gornjeg doma ruskog parlamenta.

„Rusija je upućivala pretnje da će premestiti svoje rakete “Iskander“ u Kalinjingrad tokom proteklih 10 godina kao odgovor na razna dešavanja u Evropi, od kojih nijedno ne zahteva takav vojni odgovor. Pozivamo Rusiju da se uzdrži od reči ili dela koja nisu u skladu sa ciljem promovisanja bezbednosti i stabilnosti“, poručio je portparol Stejt State departmenta Džon Kirbi.

(Beta, Tanjug)

1 komentar
  1. Lokum

    Američki Stejt department objavio je danas da rusko postavljanje raketnih sistema vazdušne odbrane S-400 i balističkih raketa „Iskander“ u ruskoj eklavi Kalinjingrad „destabilizuje evropsku bezbednost“.Mislim ovo je stvarno rečeno a da čove ne poveruje u ovo..Pitanje;Ko je kriv da Rusi moraju da obezbeđju sebe od svih tih namjerno dovođenje vojne infrastrukture na granici Rusije i postavljanja nekog raketnog sistema u Rumuniji i Poljsku.Baš je Američki Stejt department kriv za ovo postavljanje raketa u Kaljingrad i ono u Ukrajinu,koja bi bila još cjelovita,da njih nije bilo !!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike