najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija poziva na koordinisanu akciju protiv terorizma

Rusija će predložiti Savetu bezbednosti UN da se organizuje koordinisana borba protiv terorizma, uz saglasnost država u kojima bi se akcije sprovodile.

U ruskom nacrtu rezolucije, u koji je AP imao uvid, pozivaju se države da “koordinišu svoje aktivnosti uz saglasnost država na čijim se teritorijama te aktivnosti sprovode”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku s ministrima spoljnih poslova svetskih sila izjavio da je Rusija spremna da “stvori kanale komunikacije kako bi se osigurala maksimalno efikasna borba”, navodeći da Iran, Rusija, Saudijska Arabija, Turska, Egipat, Jordan, Katar, SAD, pa čak i Kina, imaju važne uloge u rešavanju sukoba u Siriji.

“Mi tražimo kolektivno dogovoren pristup uz podršku Saveta bezbednosti”, rekao je Lavrov.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su SAD spremne da podrže ruske akcije u Siriji, ako su one usmerene na Islamsku državu i Al Kaidu, uz obećanje da će koalicija koju predvode SAD u borbi protiv islamskih ekstremista pojačati svoje delovanje.

SAD su, prema njegovim rečima, spremne da s Rusijom pregovaraju o dve vazdušne kampanje što je pre moguće, “možda čak i sutra”.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid el Moalem izjavio je da njegova zemlja snažno podržava najnovije delovanje Rusije, dok je vazdužne udare Francuske i drugih zemalja u Siriji, koji nisu u dogovoru s njegovom vladom, nazvao “flagrantnim kršenjem” međunarodnog prava.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus izjavio je da je njegova zemlja spremna da sarađuje s Rusijom i drugim zemljama u borbi protiv Islamske države u Siriji, ali uz tri uslova – okončanje nasilja protiv civila, da bude potpuno jasno protiv koga se bore i odlazak presednika Bašara el Asada.

Nezadovljan velikim podelama oko sirijske krize u Savetu bezbednosti UN, u kojem su Rusija i Kina koristile pravo veta da blokiraju nekoliko predloga, Fabijus je to telo nazvao “savetom impotencije”.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarid ocenio je da američka koalicija “ne uspeva da ostvari ciljeve”.

Ambasador Saudijske Arabije u UN Abdalah el Mualimi optužio je Rusiju da je u vazdušnim napadima gađala područja na kojima nema pripadnika Islamske države i da je bilo ” mnogo nevinih žrtava”, tražeći da odmah prekine napade.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond izjavio je da njegova zemlja pozdravlja akcije Rusije, ali je istakao da je veoma važno da Rusija može da potvrdi da meta vojne akcije nije sirijska umerena opozicija. Takođe je pozvao Moskvu da iskoristi svoj uticaj  na Siriju kako bi prestala da koristi eksplozivn burad i hemijsko oružje protiv civila.  

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike