U trendu

Rusija poziva SAD i EU da zaustave provokacije Albanaca

MOSKVA – Rusija poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

„Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i nateraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku“, rekao je Lavrov, prenosi Tas s.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

„Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke predloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno krešenje Rezolucije 1244, a mi ćemo uciniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje“, naglasio je Lavrov.

Moskva podržava Beograd u svim pitanjima koja treba da budu rešena, kako bi se osiguralo spovođenje odluka SB UN, rekao je Lavrov.

Lavrov je podsetio da je NATO bombardovao Jugoslaviju pre 20 godina, dovodeći do brojnih žrtava i oštetivši civilne infrastrukturne objekte i istakao da je upotreba municije sa osiromašenim uranijumom dovela do porasta onkoloških bolesti.

„Ta pitanja još uvek nisu potpuno razrešena“, rekao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je NATO prikrio zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK i njeni lideri, uključujući i otmice radi trgovine ljudskim organima, a o čemu je, kako je podsetio, ranije govorio specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti.

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

„Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada razgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmene.

„Naša parlamentarna saradnja se razvija“, istakao je Lavrov.

„Sledeći sastanak bilateralne Međuparlamentarne komisije, kojom kopredsedavaju predsednik Dume, Vjačeslav Volodin i predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, biće održan u junu u Beogradu“, dodao je Lavrov.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike