U trendu

Rusija prizemljuje sve „Sojuze“, možda odloži isporuke na MSS

MOSKVA – Visoki zvaničnik ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Sergej Krikaljev izjavio je danas da bi Rusija mogla da odloži planirano slanje tereta bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (MŠ) nakon havarije rakete sa ljudskom posadom.

Rojters prenosi da je sledeća „Roskosmosova“ obnavljanja zaliha na MŠ planirana za kraj ovog meseca, ali da letelica bez ljudske posade „Progres“ koja treba da ponese hranu i druge stvari astronautima na MŠ koristi isti raketni sistem kao i letelica „Sojuz“ koja je učestvovala u jučerašnjeg incidentu.

Navodi se da je Krikaljev, čiju je izjavu prenela ruska državna televizija, potvrdio da će svi letovi raketa „Sojuz“ biti obustavljeni sve dok istraga ne utvrdi šta je uzrokovalo havariju.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je ranije danas da će astronauti, koji su preživeli havariju ruske svemirske rakete u vazduhu, leteti ponovo i da za sada nema promene planova da oni na proleće naredne godine budu upućeni na MŠ.

Navodi se da je Rogozin to kazao dan nakon što su astronauti Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg preživeli dramatično prinudno sletanje u Kazahstanu nakon otkazivanja rada rakete „Sojuz“ koja je trebalo da ih odnese na MŠ.

Rogozin je danas na Tviteru postavio fotografiju na kojoj je prikazan kako sedi pored dvojice astronauta i napisao da su oni stigli u Moskvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.