najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija protiv zone zabrane leta u Siriji

Rusija se protivi uvođenju zone zabrana leta u Siriji, što je danas predložila Turska, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Logično je da smo protiv toga jer se mora poštovati suverenitet jedne države“, izajvio je zamenik ruskog ministra inostranih posloca Mihail Bogdanov.

Prema njegovim rečima, stvaranje zone zabrane leta „ne zasniva se ni na Povelji UN ni na međunarodnom pravu“.

Turska, koja je primila 1,8 miliona sirijskih izbeglica, mesecima traži zonu zabrane leta u severnom delu irije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tursk i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas u Briselu o uvođenju takve zone kao i o bezbednosnoj zoni koju Turska želi da uspostavi duž granice sa Sirijom kako bi sprečila priliv izbeglica.

„Evropska unija (EU) je spremna da razgovara o svim pitanjima s Turskom i danas smo razgovarali o mogućem uvođenu tampon zone“, rekao je Tusk novinarima posle sastanka s Erdoganom.

EU do sada nije o tome razgovarala s Turskom.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da će Ankara preduzeti sve neophodne mere da zaštiti granice pošto je ruski borbeni avion narušio njen vazdušni prostor, zbog čega je aktivirana turska avijacija i uručen protest ruskom ambasadoru.

Turska i Rusija imaju oprečne stavove o Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. Ankara traži odlazak sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji ima podršku Moskve.

Erdogan juče je rekao da su vazdušni napadi koje Rusija sprovodi u Siriji „neprihvatljivi“ i ocenio da Moskva pravi „ozbiljnu grešku“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike