Rusija razvija nuklearnu podmornicu pete generacije

Razvoj pete generacije perspektivne ruske nuklearne podmornice već je  počeo, objavio je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Jurij Borisov.

Foto: skeeze/Pixabay.com

Foto: skeeze/Pixabay.com

„Ako govorimo o najnovijim podmornicama, trenutno razvijamo pilot projekat izuzetno perspektivne nuklearne podmornice pete generacije, a od dinamike razvoja će zavisiti i datum njenog uvođenja“, rekao je Borisov u intervjuu listu „MK“.

Nešto ranije je Ujedinjena korporacija za brodogradnju najavila početak rada na višenamenskim nuklearnim podmornicama pete generacije „Haski“.

„Haski“ bi trebalo da zamene podmornice klase 885 „Jasenj“, koje se trenutno nalaze u sastavu borbenih snaga ruske mornarice, preneo je Sputnjik.

Trenutno je izvesno samo da će nova višenamenska podmornica biti standardizovana sa perspektivnom strateškom podmornicom APL i da će obe biti naoružane hipersoničnim projektilima „Cirkon“.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • mkmc

    Osnovno pravilo gramatike je da se ne započinje rečju sledeća rečenica onom reči kojom se predhodna završila.Kod Vas se to pravilo prenebregava kod pojedinih“pisaca“.

Ostavite komentar