U trendu

Rusija: SAD smišljaju izgovore da bi nam opet uveli sankcije

MOSKVA – SAD smišljaju izgovore da bi još jednom uveli sankcije Rusiji, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova reagujući na optužbe Vašingtona podignute protiv Ruskinje Elene Kusjajnove zbog navodnog pokušaja mešanja u izbore u SAD, javlja Rojters.

Američki Stejt department podigao je u petak optužnicu protiv Kusjajnove zbog povezanosti s navodnim pokušajima Rusije da se meša u politički sitem SAD, uključujući i predstojeće izbore za Kongres, a AP je naveo da je ona imala vezu s ruskom „farmom trolova“.

Kako je američka agencija prenela, veruje se da je ona prva osoba ove godine protiv koje je podignuta optužnica u slučaju navodnog ruskog mešanja u izbore za Kongres koji treba da budu održani sledećeg meseca.

U optužnici se navodi da je Kusjajnova radila za „farmu trolova“ na društvenim mrežama koju je u februaru ispitivao specijalni savetnik za istragu o ruskom mešanju Robert Miler.

Kako prenosi Rojters, Kusjajnova je bila glavni računovođa za „Projekat Lahta“ koji je finansirao ruski oligarh Jevgenij Prigozin zajedno sa dve kompanije koje su takođe u njegovom vlasništvu.

Koristeći društvene mreže i druge platforme, učesnici su vodili „informacioni rat protiv SAD“ pokušavajući tako da izazovu negativna osećanja prema kandidatima koji su se borili za političke pozicije u SAD, navedeno je u optužnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar