Rusija: Sajber napadi u suprotnosti sa principima Rusije

VAŠINGTON – Ruska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode da su ruski hakeri napali američke državne ustanove.

Hakerski napadi na sajber prostor i informacionu mrežu su u suprotnosti sa principima spoljne politike Ruske Federacije, a američki mediji ponovo pokušavaju neosnovano da optuže Rusiju za takve napade na američke državne ustanove, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu, objavljenom na Fejsbuku.

„Povodom neutemeljenih optužbi američke vlade da Rusija stoji iza hakerskih sajber napada na američke državne institucije, odgovorno poručujemo: maliciozne aktivnosti u sajber prostoru su u suprotnosti sa principima ruske spoljnopolitičke doktrine, nacionalnim interesima i našim poimanjem međudržavnih odnosa. Mi ne sporvodimo ofanzivne aktivnosti u sajber prostoru“, navodi ruska ambasada.

Rusija aktivno promoviše bilateralne i multilateralne sporazume o bezbednosti u sajber prostoru, navodi se u saopštenju i podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin 25. septembra pokrenuo inicijativu o sveobuhvatnom programu mera kojima bi se reaktivirala rusko-američka saradnja u sferi međunarodne sajber bezbednosti, ali da od Vašingtona nisu dobili odgovor.

„Nismo dobili nikakav odgovor, kao ni za mnoge druge predloge koje smo izneli s ciljem da se pokrene konstruktivan, ravnopravni dijalog između naše dve zemlje“, navodi se, između ostalog, u saopštenju ambasade Ruske Federacije u Vašingtonu, preneo je TAS.

Hakeri za koje se veruje da rade za Rusiju imali su pristup internoj elektronskoj pošti američkog Sekretarijata za finansije i agencije nadležne za regulisanje upotrebe interneta i sredstava telekomunikacija, preneli su američki mediji.

Zbog ozbiljnosti sajber napada održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, saznaje Rojters iz dobro upućenog, neimenovanog izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.