U trendu

Rusija šalje svoj nosač aviona u istočno Sredozemlje

Rusija će poslati svoj jedini nosač aviona u istočno Sredozemlje da podrži ruske avione u Siriji, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da će se „Admiral Kuznjecov“ pridružiti drugim ruskim brodovima rasporedjenim blizu sirijske obale. On nije rekao kada će brod biti poslat, ali ruski mediji prenose da je misija planirana za jesen.

„Ruske snage u istočnom Sredozemlju sada imaju šest ratnih brodova i tri ili četiri logistička, iz svih flota. Da bi se ojačao borbeni kapacitet te grupe, planiramo da pošaljemo brod ‘Admiral Kunznjecov’ „, rekao je Šojgu na sastanku u Ministarstvu odbrane, prenela je agencija TASS.

Šojgu je podsetio da je ruska Ratna mornarica stalno u istočnom Sredozemlju od 2013. godine

Brod „Admiral Kuznjecov“, sagradjen u vreme Sovjetskog Saveza, jedini je nosač aviona u ruskoj Ratnoj mornarici i nedavno je obnovljen, a nosi novije lovačke avione.

Rusija od 30. septembra prošle godine vodi vazdušnu kampanju u Siriji kojom je ojačan sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovim trupama omogućeno da zauzmu ključne delove teritorije, navodi agencija AP. Prošle nedelje je uz posredovanje Vašingtona i Moskve dogovoren prekid vatre u Siriji, koji je praktično propao posle obnavljanja borbi i napada na humanitarni konvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.