najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija se vraća u Parlamentarnu skupštinu SE u drugoj polovini godine

Ruska parlamentarna delegacija najverovatije će se vratiti u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PSSE) u drugoj polovini ove godine, izjavio je ruski poslanik Leonid Slutski.

„Možda neko misli da je to utopija, ali mi smatramo da je realno da se naša parlamentarna delegacija u punom kapacitetu vrati u PSSE u drugoj polovini godine“, izjavio je potpredsednik šefa ruske delegacije u tom telu.

On je naglasio da je, uprkos sankcijama u PSSE, ruska delegacija intenzivno saradjivala sa drugim poslanicima, delegacijama i političkim grupama u PSSE na bilateralnom nivou, prenosi ruska agencija Tas.

Slutski je rekao da će Rusija pokušati da „prevazidje rusofobnu atmosferu koja vlada u skupštini SE, kao i da obezbedi ukidanje sankcija njenim poslanicima“.

„Ukoliko PSSE ne ukine sankcije našoj delegaciji nećemo se vraćati“, izjavio je Slotski.

Ruski poslanik je naglasio da Rusija, bez obzira na status u Parlamentarnoj skupštini, treba da ostane članica SE.

„Veoma je važno da očuvamo istorijske i civilizacijske veze sa Evropom, moramo pažljivo da ratmotrimo situaciju i donesemo pravu odluku“, izjavio je Slutski.

Ruska parlamentarna delegacija pri Parlamentarnoj skupštini SE nije učestvovala na januarskom zasedanju u Strazburu.

U aprilu 2014. godine, poslanici 47 zemalja članica PSSE oduzeli su ruskim poslanicima pravo glasa zbog aneksije Krima.

Tada je ruskoj delegaciji suspendovano pravo da učestvuju u radu tela PSSE, kao i da učestvuje u posmatračkim misijama.

Nezadovoljni tretmanom u SE, posebno u PSSE, ruski poslanici odlučili su da zamrznu svoje učešće u radu skupštine. U januaru 2015. godine produžene su sankcije ruskoj delegaciji na još godinu dana.

Na prošlomesečnom zasedanju u Strazburu ruska strana nije podnela zahtev za raspravu o njihovim akreditivima u 2016. godini. Ruska delegacija ostaje pri stavu da se neće uključiti u rad PSSE sve do ukidanja sankcija, prenosi Tas.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike