U trendu

Rusija traže bolji tretman za svoje novinare u Britaniji

MOSKVA – Novinarka Bi-Bi-Sija Sara Rejnsford, kojoj je u avgustu zabranjen ulazak u Rusiju, može da se vrati samo ako ruski novinari dobiju vize za Veliku Britaniju, poručio je danas ruski ambasador u Britaniji Andrej Kelin.

On je naglasio da je odnos britanskih vlasti prema ruskim novinarima razlog što je Sara Rejnsford proterana iz Rusije.

U intervjuu za britanski javni servis ambasador Kelin je insistirao da će dopisnici Bi-Bi-Sija biti omogućeno da ponovo uđe u Rusiju, odakle je izveštavala godinama, tek nakon što se ruskim novinarima odobre britanske vize.

Sari Rejnsford je u avgustu rečeno da joj je Federalna bezbednosna služba (FSB) zabranila ulazak u Rusiju i da je označena kao „bezbednosna pretnja“, što i ona i britanski javni servis poriču.

Bi-Bi-Si je osudio odluku Rusije da ne obnovi vizu Rejnsfordovoj uz ocenu da je to „direktan napad na slobodu medija“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je na platformi Telegram da je vlada Rusije više puta upozoravala da će odgovoriti na ono što je nazvala progonom ruskih novinara u vezi sa vizama u Velikoj Britaniji.

Državna televizija Rosija-24 prenela je ranije da britanska vlada nije odobrila akreditacije novinarima iz medija koje podržava vlada Rusije, poput Raše tudej i Sputnjika, za praćenje međunarodnih događaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.