najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Rusija traži objašnjenje od Švajcarske zbog aviona

Rusija je zatražila od Švajcarske objašnjenje nakon što su juče vojni avioni sa švajcarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u vazdušnom prostoru te zemlje.

„Izrazili smo nedoumicu i zatražili objašnjenje od švajcarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Švajcarskoj.

Juče su vojni avioni sa švajcarskom zastavom nekoliko minuta na nebezbednom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacificke ekonomske saradnje.

Incident se dogodio u vazdušnom prostoru Švajcarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari.

Kako je preneo Sputnjik, jedan od švajcarskih lovaca se približio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće videti ne samo švajcarske oznake na repu letelice i broj J-5024, nego i lice pilota.

On se ruskom avionu približio sa leve strane, približavajući se krilu, zatim je izveo manevar i prošao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji više od 15 godina izveštavaju o radu ruskog predsednika rekli da se sećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko približio putničkom delu aviona.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike