U trendu

Rusija traži objašnjenje od Švajcarske zbog aviona

Rusija je zatražila od Švajcarske objašnjenje nakon što su juče vojni avioni sa švajcarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u vazdušnom prostoru te zemlje.

„Izrazili smo nedoumicu i zatražili objašnjenje od švajcarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Švajcarskoj.

Juče su vojni avioni sa švajcarskom zastavom nekoliko minuta na nebezbednom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacificke ekonomske saradnje.

Incident se dogodio u vazdušnom prostoru Švajcarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari.

Kako je preneo Sputnjik, jedan od švajcarskih lovaca se približio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće videti ne samo švajcarske oznake na repu letelice i broj J-5024, nego i lice pilota.

On se ruskom avionu približio sa leve strane, približavajući se krilu, zatim je izveo manevar i prošao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji više od 15 godina izveštavaju o radu ruskog predsednika rekli da se sećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko približio putničkom delu aviona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.