U trendu

Rusija Turskoj šalje S400, turski burekdžija bi Putinu poklon

BEOGRAD – Burekdžija iz turskog grada Burse Hasan Adžar, čiji je burek 2012. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda, izjavio je za „Sputnjik“ da namerava da ispeče ovu tradicionalnu tursku pitu za predsednika Rusije Vladimira Putina, a povod je početak isporuke ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 Turskoj.

Adžar je ocenio da je to „dobrodošla vest“ za Tursku.

„Shvatajući koliko je to važno za nacionalnu bezbednost naše zemlje, kao i za odnose između Turske i Rusije, želim da dam svoj doprinos za razvoj odnosa između naših zemalja. Zbog toga ću uložiti sve svoje napore i ispeći i poslati danas u Kremlj, lično Vladimiru Putinu, našu tradicionalnu pitu – burek“, rekao je Adžar.

On je dodao da će pita biti sa sirom i spanaćem, a ukupna težina paketa biće četiri kilograma.

Prema njegovim proračunima, pošiljka bi trebalo da stigne u Moskvu u roku od pet dana, dok se „burek može jesti još deset dana od dana pečenja“.

„Tokom svoje poslednje posete Turskoj, gospodin Putin je izrazio želju da poseti turski restoran. Želim da ga pozovem u naš prelepi drevni grad Bursu i u moj restoran, gde ću mu napraviti najbolji burek“, naveo je Adžar.

On je pre sedam godina ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najveći burek, čija je dužina bila 2.023 metra.

„Sputnjik“ podseća da je ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijarde dolara između Rusije i Turske zaključen 2017. godine.

Navodi se da će Turska deo ugovora za S-400 platiti sama, a deo putem ruskog kredita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.