U trendu

Rusija uputila protestnu notu američkim vlastima

Ruske vlasti pozvale su danas na razgovor zamenika američkog ambasadora u Moskvi na razgovor, optužujući SAD da žele da pretresu prostorije ruske konzularne misije u Vašingtonu.

„Pozvali smo na razgovor zamenika američkog ambasadora u Moskvi Entonija Godfrija. Uručeno mu je protestno pismo u vezi sa željom američkih vlasti da pretresu prostorije ruske konzularne misije u Vašingtonu“, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je ta zgrada u vlasništvu ruske države i da ima diplomatski imunitet.

Ruska diplomatija u petak je optužila SAD da takodje žele da pretresu prostorije ruskog konzulata u San Francisku, kao i obližnju zgradu u kojoj žive diplomate i zaposleni službenici.

„Američke specijalne službe nameravaju da 2. septembra pretresu konzulat u San Francisku, uključujući i stanove zaposlenih u zgradi koja ima diplomatski imunitet“, izjavila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Rusija je u protestnoj noti ocenila kao „nezakonite“ pretrese diplomatskih zgrada u odsustvu zvaničnika Rusije.

SAD su u četvrtak naredile zatvaranje generalnog konzulata Rusije u San Francisku i dve konzularne zgrade u Vašingtonu i Njujorku, u odgovoru na smanjenje broja američkih diplomata u Moskvi.

Danas ističe rok za zatvaranje konzulata.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Ameri se sprdaju sa Rusijom. „Klekni!“ što bi reko’ onaj…Gašić…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike