U trendu

Rusija, usred napetosti s NATO-om, naoružava Srbiju

Agencija Asošiejted pres prenosi danas da će Rusija snabdeti Srbiju lovačkim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, uz napomenu da je većina suseda Srbije u članstvu NATO-a.

AP, kao i Rojters, ističe da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija ostati vojno neutralna uprkos novom oružju iz Rusije.

Američka agencija, međutim, ocenjuje da ovaj potez potencijalno jača uticaj Moskve na Balkanu.

AP precizira da šest lovaca MiG-29, 30 tenkova T-72 i 30 borbenih vozila dolaze Srbiji iz ruskih oružanih rezervi i napominje da će avioni morati da se remontuju nakon isporuke u martu što će koštati između 180 i 230 miliona evra.

Američka agencija u tekstu navodi i da je Vučić, koji je u sredu obezbedio sporazum o oružju tokom posete Rusiji, rekao da će ruska donacija drastično ojačati odbrambene sposobnosti njegove zemlje.

AP, takođe, tvrdi da Srbija, iako formalno stremi ka članstvu u EU, „klizi“ ka tradicionalnom savezniku, Rusiji.

Istovremeno, Rojters danas prenosi kako je Vučić tokom posete Moskvi poručio da Srbija želi bližu vojnu saradnju s Rusijom i da je naglasio neutralnost Beograda, „u pokušaju da izbalansira te istorijske odnose sa težnjama ka pridruživanju EU“.

Britanska agencija tvrdi da se srpske oružane snage gotovo 80 odsto oslanjaju na sovjetsku tehnologiju što je, kako ocenjuje, zaostavština Jugoslovenske narodne armije.

„Srbija planira da kupi opremu i od Rusije, i od EU, kako bi ojačala svoje vazduhoplovne snage, iscrpljene balkanskim ratovima iz 1990-ih“, zaključuje Rojters.

Uz to, britanska agencija prenosi, pozivajući se na saopštenje srpske vlade, da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom sastanka s Vučićem, predložio trilateralne taktičke vežbe sa Belorusijom, kao i da je Rusija spremna da intenzivira saradnju sa Srbijom u vojnoj obuci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.