U trendu

Rusija uzvraća udarac: Proterati iz zemlje 35 američkih diplomata

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da iz te zemlje bude proterano 35 američkih diplomata, kao protivmeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za hakovanje u cilju mešanja u američke izbore.

Lavrov je, u televizijskoj izjavi, danas rekao da Rusija namerava da proglasi 35 američkih diplomata „nepoželjnim osobama“, od kojih su 31 članovi osoblja američke ambasade u Moskvi, a četvoro ih je zaposleno u Generalnom konzulatu SAD u Sankt Peterbugu, prenosi Tas s.

„Mi, naravno, ne možemo da ostavimo uvrede te vrste bez odgovora, jer je reciprocitet zakon u diplomatiji i spoljnim odnosima“, istakao je Lavrov, naglasivši da su optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore neosnovane.

Zato su, objasnio je šef ruske diplomatije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova i zvaničnici drugih vlasti izneli ruskom predsedniku predloge u vezi sa proglašavanjem nepoželjnim osobama 31 člana osoblja američke ambasade u Moskvi i četvoro diplomata Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je Lavrov.

AP prenosi, pozivajući se na ruske agencije, da je Putinu predloženo i da američkim diplomatama zabrani korišćenje kuće za odmor na obodu Moskve i skladišta na jugu ruske prestonice.

Američki predsednik Barak Obama je juče naložio proterivanje 35 osumnjičenih ruskih diplomata i uvođenje sankcija dvema ruskim obaveštajnim agencijama zbog navodne umešanosti u hakovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.