U trendu

Rusija započela direktnu vojnu intervenciju u Siriji

Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem vazdušnog kontingenta u trajnoj sirijskoj bazi. Prema diplomatskim izvorima, jedan kamp je već uspostavljen u vazdušnoj bazi na području Damaska koju kontrolišu snage odane predsedniku Bašar al-Asadu. Očekuje se da će Rusija u narednom periodu rasporediti nekoliko hiljada vojnog osoblja, uključujući savetnike, instruktore, logističare i tehničare.

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamenskih MiG-ova 29 i podzvučnih naprednih aviona za trening Yak-130. Službeno, Rusija nema ofanzivnih namera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmeštanja je zadržavanje Asada na vlasti i borba protiv IS-a.

Diplomatski izvori tvrde da su Rusija i Iran nedavno doneli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi sprečili širenje i infiltraciju IS-a i drugih islamista na području bivših sovjetskih republika sa muslimanskom većinom.

Američka administracija je potpuno svesna ruske namere da direktno interveniše u Siriji, iako još nije ponudila službenu reakciju.

Obama je suzdržan u pozivima na rušenje Asadovog režima, ali SAD izvodi vazdušne napade kako bi zaštitio pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

Iran i Rusija, uz znanje SAD-a, nameravaju da osnaže sirijsku vojsku uvežbavanjem ali i tehnikom. Rusija od početka civilnog rata Asadu šalje brodove sa oružjem i rezervnim delovima.

Rusi nisu jedini koji koordiniraju bliskoistočnu politiku sa Iranom. Amerikanci takođe učestvuju u intenzivnim razgovorima sa Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv IS-a. Čini se da američka vlada Iran trenutno prihvata kao neophodnu silu u kampanji protiv IS-a u Iraku, navode strani mediji.

Priključite se diskusiji o vojnoj intervenciji Rusije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar