U trendu

Rusijom se širi „Trampomanija“

Mnogi Rusi, poslanici, pevači, studenti, voditelji smatraju republikanskog kandidata u trci za Belu kuću Donalda Trampa za „najboljeg prijatelja“ Rusije.

Nadaju se da će njegova „rusofilija“ omogućiti unapređenje odnosa dve zemlje među kojima je sada „hladni rat“, piše večeras agencija Frans pres.

Protivnik Hilari Klinton na predsedničkim izborima u novembru, već mesecima pokazuje simpatiju prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čak je nedavno ocenio da je Putin bolji lider od sadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

„Mislim da ću imati odlične odnose s Putinom. On je mnogo više lider nego naš predsednik“, rekao je Tramp u debati s demokratskom kandidatkinjom.

Da se za predsednika SAD glasa u Rusiji, američki milijarder bi pobedio s 35 odsto glasova Rusa, dok bi Hilari Klinton dobila svega 13 odsto glasova, pokazala je anketa krajem avgusta u Rusiji.

Popularni ruski pevač Filip Krikorov izjavio je ove nedelje za britansku televiziju BBC da bi odnosi Rusija-SAD bili bolji ako bi pobedio Tramp.

Osamnaestogodišnji student Vadim Lativ rekao je za AFP u Moskvi da mu se dopadaju Trampove ideje: „Ima dobar stav prema Rusiji. On i Putin bi našli zajednički jezik“.

Muzičar Vadim Voronov rekao je da se „jasno vidi da je Tramp najbolji prijatelj Rusije“, ali dodao je on, „možda bi bilo bolje da pobedi Hilari jer je majka i ne bi pritisnula ‘crveno dugme’, a Tramp bi“.

Mnogi poslanici Dume, donjeg doma Parlamenta, otvoreno pokazuju simpatije prema Trampu, među kojima predsednik Spoljno-političkog odbora Dume Aleksej Puškov.

„Tramp nam obećava odličan odnos, a Hilari Klinton nam garantuje veoma, veoma loše odnose. Razlika se vidi iz aviona“, rekao je Puškov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas rekao samo da pozdravlja što je Putin skoro svakodnevna tema u kampanji Trampa koga neki američki mediji optužuju da je Putinov „Trojanski konj“.

Putin nije rekao da podržava kandidaturu Trampa, ali je izjavio da je on „sjajan i talentovan čovek“.

„Tramp je u Rusiji popularniji od Hilari Klinton jer vodi politiku kako to Rusi vole – spontan je, ponekad duhovit, uliva osećaj anti-establišmeta“, rekao je ruski analitičar Konstantin Kalačev.

Prema njegovim rečima, Rusi zaboravljaju da iako im deluje simpatično, Tramp će štititi interese SAD ako bude izabran i možda razočara Ruse.

Ruskinja Ana Funtarijan koja radi u Njujorku, na odmoru u Moskvu kaže da je „šokirana što Trampa u Rusiji vide pozitivno“.

„Ruska televizija ga prikazuje kao nekog ko nam je veoma naklonjen, ali moji prijatelji greše što misle da on podržava Rusiju i da će poboljšati bilateralne odnose. To je skroz netačno“, rekla je ona.

Ta tridesetogodišnja Ruskinja, kao i mnogi drugi, poredi Trampa s liderom ekstremno desničarske Liberlano-demokratske partije Rusije, Vladimirom Žirinovskim, koji ima sličan temperament i retoriku.

„Stvarno, ima li šanse da ga izaberu? Ne, Amerikanci nisu toliko glupi da izaberu nekog Žirinovskog“, kaže Elena Kalnukova, komercijalna direktorka.

A Mihail Klimov, voditeljska zvezda ruskog Radija Maksimum, uverava: „Preživećemo i ako Tramp bude izabran. Rusija je videla leđa već toliko američkih predsednika – Kenedi, Buš, Obama, uskoro Tramp… Ne brinite, Vladimir Vladimirovič (Putin) ima sve pod kontrolom“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar