U trendu

Ruska ambasada: Špijunska manija u britanskom društvu

LONDON – Portparol ruske ambasade u Londonu izjavio je da britanski zvaničnici nastavljaju sa pokušajima stvaranja „toksične atmosfere“ oko ambasade Rusije tako što blagonaklono gledaju na medijske napise u kojima se ruske diplomate optužuju za špijunažu.

Ambasada je tako reagovala povodom pisanja tabloida „Dejli Miror“ o navodnoj aktivnosti ruskih špijuna u Velikoj Britaniji.

„Nažalost, ponovo smo svedoci uspona špijunske manije u britanskom društvu. Redovno objavljivanje ovakvih vesti, uz odobrenje vlade, pokazuje da konzervativna vlada ostaje pri pokušajima da stvori toksičnu atmosferu oko naše ambasade“, rekao je taj diplomata.

On je rekao da se putovanja zaposlenih u ambasadi, što je, kako kaže, potpuno normalan, legalan i nužan deo diplomatskog rada i života, vide kao dokaz povećane špijunske aktivnosti, prenosi TAS S.

„Dejli Miror“ piše da su britanske specijalne službe u stanju povećane pripravnosti zbog suzbijanja navodne, ruske špijunske aktivnosti, kao i da britanske obaveštajne i vojne službe prate kretanje zaposlenih u ambasadi.

„Tipično je da se takvi navodi pojavljuju samo u britanskim tabloidima. To je poznata šema. Autori ne daju dokaze za takve insinuacije…Nema potrebe da vas podsećam da je takav pristup doveo do dotične situacije u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, čak i Solsberiju“, navela je ambasada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.