Ruska Duma podržala ideju vraćanja Aja Sofije hrišćanima

Poslanici ruske Dume podržali su ideju da se istanbulska crkva Aja Sofija vrati hrišćanima, objavio je danas ruski sajt RBK.

Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Poslanik Dume iz redova Komunističke partije Ruske federacije (CPFR) i koordinator grupe poslanika za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov je pozvao Tursku da vrati Aja Sofiju hrišćanima.

„Očekujemo da Turska preduzme taj prijateljski korak – da vrati Aja Sofiju hrišćanskoj crkvi. Ruska strana je spremna da pomogne materijalno i da angažuje najbolje ruske restauratore i naučnike da restauriraju tu crkvu“, rekao je Gavrilov i dodao: „Taj korak bi pomogao Turskoj i islamu da pokažu da je dobra volja iznad politike.“

Stranka CPFR je, takođe, saopštila da sada, kad su rusko-turski odnosi stavljeni na test zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca pre dva dana, „međusobne prijateljske inicijative i predlozi su od posebne važnosti“.

Aja Sofiju je izgradio car Justinijan 537. godine. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kad je bila pretvorena u katoličku crkvu. Zatim je 1261. ponovo postala pravoslavna crkva, da bi 1453. godine osvajanjem Vizantijskog carstva od strane Turaka pretvorena u džamiju, a zatim 1975. u muzej.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar