Ruska FSB razbila terorističku ćeliju u Rostovu

ROSTOV – Ruska Federalna služba bezbednosti provalila je tajnu ćeliju jedne međunarodne terorističke organizacije u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, saopšteno je danas iz regionalne uprave FSB, prenosi TAŠ.

„U koordinsanoj akciji centralne i regionalne uprave FSB, provaljena je tajna ćelija međunarodne terorističke mreže koja je aktivno delovala u Rostovu na Donu. Osumnjičeni su zadržani u jednom apartmanu višespratnice u rezidencijalnom kvartu Temernik“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Vođa tajne ćelije je državljanin Avganistana koji je regrutovao građane Rostova na Donu za delovanje u međunarodnim terorističkim strukturama koje su aktivne na teritorijama Avganistana i u Pakistana, prenela je agencija TAŠ.

„U skladu sa ruskim zakonima, ovoj osobi u prvi mah nije dozvoljen ulazak na teritoriju Rusije iz bezbednosnih razloga, ali on je nakon ideološke indoktrinacije u Avganistanu promenio identitet i kao državljanin Avganistana, prerušen u izbeglicu, doputovao u Rostov na Donu da bi počeo sa regrutovanjem“, saopšteno je iz pres službe federalne službe.

Zadatak ove osobe je bio da oformi grupu islamskih terorista koja bi u svakom trenutku bila spremna da, na osnovu instrukcija iz inostranstva, sprovodi teroristička krivična dela na teritoriji Rusije i izvan nje“, precizira se u saopštenju regionalne uprave FSB.

Istražno odeljenje FSB je podnelo dve krivične prijave protiv državljanina Avganistana i istraga je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.