U trendu

Ruska naučna fondacija kažnjena jer se nije registrovala kao strani agent

Moskovski sud kaznio je juče najvećeg privatnog donatora koji pomaže naučnicima jer je odbio da se registruje kao strani agent. Sud je, odlučujući o zahtevu Ministarstva pravde, kaznio Fondaciju Dinasti sa 300.000 rublji (5.600 dolara).

Fondacija, koju finansira ruski tajkun Dmitrij Zimin, davala je stipendije naučnicima i finansirala naučne projekte više od 10 godina.

U Rusiji je prošle godine usvojen zakon kojim se od organizacija koje su uključene u političke aktivnosti a finansiraju se iz inostranstva zahteva da se registruju kao strani agenti. Kritičari smatrju da vlasti taj zakon koriste protiv organizacija koje kritikuju Kremlj.

U Moskvi je prošlog vikenda oko 1.500 ljudi protestovalo zbog nedovoljnih sredstava koja se odvajaju za nauku i protiv pritiska na fondaciju.

Dinasti je ove godine planirao da naučnicima da stipedije u iznosu od osam miliona dolara. Ako bi bila registrovana kao strani agent, bilo bi gotovo nemoguće da finansijski pomogne državne biblioteke, škole i fakultete.

Zimin je ranije rekao da će zatvoriti fondaciju jer je stavljena na listu takozvanih stranih agenata.

Za njegovu organizaciju je navedeno da dobija strane investicije zato što Zimin, koji je ruski državljanin i živi u Rusiji, svoj novac drži u stranim bankama. Kao dokaz političkih aktivnosti, Ministarstvo pravde je navelo seminare o liberalnom mišljenju koje je finansirao Dinasti.

Zimin nije javno podržao niti finansirao nijednog opozicionog političara, ali je njegov sin nedavno osnovao dobrotvornu organizaciju za podršku nezavisnim medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar