U trendu

Ruska policija uhapsila tri opoziciona lidera posle protesta u Moskvi

Ruska policija uhapsila je tri opoziciona lidera danas u Moskvi, nekoliko minuta po okončanju protesta zbog plana vlade da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Hiljade ljudi učestvovale su na protestu u centru Moskve koji su gradske vlasti odobrile, a razlog hapšenja opozicionara za sada nije saopšten, navodi Asošiejted pres.

Demonstracije je organizovala Libertarijanska stranka Rusije (LPR), a zamenik predsednika stranke Kiril Samodurov rekao je agenciji Interfaks da su uhapšeni njen lider Sergej Bojko i vodja današnjeg skupa Mihail Čičkov.

Treći uhapšeni je Oleg Stepanov, blizak saradnik opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je organizovao brojne proteste u Rusiji prethodnih godina.

Stepanov na Tviteru objavio sliku na kojoj je sa još dve osobe, a deluje da se nalaze u policijskom vozilu.

Organizacija koja prati prisustvo na javnim skupovima procenila je da je na današnjem protestu bilo 6.000 ljudi.

Navaljni, najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, bio je prisutan, ali nije govorio. On je ranije više puta hapšen i osudjivan na zatvorske kazne zbog organizovanja neodobrenih protesta.

Ruska vlada je u skupštinsku proceduru poslala predlog zakona koji predvidja da granica za penzionisanje bude podignuta sa 60 na 65 godina za muškarce, a sa 55 na 63 godine za žene.

To je izazvalo masovno nezadovoljstvo ruskih gradjana, pristalica različitih poltičkih opcija. Na poziv Komunističke partije, juče su u Moskvi održane demonstracije na kojima je, prema procenama, bilo oko 10.000 ljudi.

Starosne granice za odlazak u penziju odredjene su u sovjetsko doba 1932. godine i od tada nisu menjane.

Vlada navodi da je povećanje starosne granice neophodno zbog rasta očekivanog životnog veka u Rusiji, dok protivnici predložene promene opisuju kao pljačku.

Prema statističkim podacima, prosečni životni vek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.

Prosečna mesečna penzija u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja (oko 190 evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar