U trendu

Ruska zatvorska služba: Zdravstveno stanje Olega Sencova zadovoljavajuće

Zdravstveno stanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji se nalazi u ruskom zatvoru gde je pre skoro tri meseca započeo štrajk gladju, zadovoljavajuće je, saopštila je danas zatvorska služba.

Advokat reditelja juče je rekao sasvim suprotno. Prema njegovim rečima, Sencov, protivnik pripajanja poluostrva Krima Rusiji, izjavio je da je „spreman“ da umre.

Dmitrij Dinze, koji je nedavno posetio zatvorenika, izjavio je da je Sencov iguzbio 30 kilograma od početka štrajka gladju i da ima problema sa srcem.

„On (Sencov) ne pokazuje znake značajnog slabljenja i nismo zabeleželi pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja“, navela je zatvorska služba.

Izveštaj o zdravstveno stanju ukrajinskog reditelja objavljen je dan posle telefonskog razgovora predsednika Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina o sudibini Sencova.

Putin je rekao da će odgovoriti na Makronove predloge i da će brzi biti saopšteno kako je Sencov zdravstveno.

Zatvorska služba dodala je da je preduzela sve neophodne mere za održavanje dobrog zdravstvenog stanja Sencova.  Rodjaka reditelja je nekoliko dana rekla da je dobila pismo od Sencova u kojem navodi da strahuje da mu se bliži kraj. „Situacija je izuzetno loša, katastrofalna. Oleg mi je poslao pismo putem advokata. Skoro da više sam ne može da ustane. Napisao mi je da mu se bliži kraj a nije pomenuo oslobadjanje“, navela je Natalija Kaplan na Fejsbuku.

Sencov (42) koji štrajkuje gladju od 14. maja, odbija da ga prebace u civilnu bolnicu iz straha da neće izdržati put to bolnice, dodala je njegova rodjaka.

Taj reditelj, rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo štrajk gladju tražeći da budu oslobodjeni svi ukrajinski „politički zatvorenici“. Osudjen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7, kao i brojne javne ličnosti medju kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobodjanje ukrajinskog reditelja. Evropski sud za ljudska prava zatražio je nedavno da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.