U trendu

Ruske krstareće rakete pogodile infrastrukturu IS

Ruske krstareće rakete ispaljene sa četiri vojna broda u Kaspijskom moru pogodile su infrastrukturu Islamske države (IS) u Siriji, potvrdilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstva objavio je na svom sajtu da su sinoć pogođena postrojenja IS za proizvodnju granata i eksplozivnih naprava, komandni centri, skladišta municije i kampovi za obuku, preneo je Rojters.

Sirijska vojska započela je danas „veliki napad“ sa ciljem oslobađanja gradova i sela koja trpe zbog terorizma, izjavio je komandant sirijske vojske, general-potpukovnik Ali Abdulah Ajub za državnu televiziju.

Rojters dodaje da su kopnene snage sirijske vojske i saveznička milicija uz podršku ruskih vazdušnih udara, pokrenule danas ofanzivu protiv pobunjenika u strateški važnoj ravnici Al Ghab, u severozapadnoj Siriji nedaleko od Homsa.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman rekao je za Rojters da je sirijska vojska na meti imali područja pod kontrolom pobunjenika i da su gađali raketama zemlja – zemlja, dok su oblast bombardovali ruski avioni.

Dok je IS bila meta vazdušnih udara ruskih vojnih aviona, džihadisti nemaju uporište u oblasti zapadne Siriji koja je ciljana u napadima juče i danas.

Abu al-Bara Al-Hamavi iz pobunjeničke grupe Adžnad al Šam tvrdi da su ruski avioni bombardovali od zore i da to nije prvi put da su Rusi bombardovali područje, ali da je ovo bio njihov najjači napad.

„Postoji pokušaj režima da napreduje, ali je situacija pod našom kontrolom“; rekao je on.

Koalicija sirijskih pobunjeničkih grupa, uključujući Al Nusra front drže području od krajem jula prošle godine, primorajući snage Damaska da se povuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar