Ruski ambasador u Ankari ponovo pozvan na razgovor

Vlasti u Ankari pozvale su ponovo ruskog ambasadora na razgovor pošto su borbeni avioni Rusije drugi put u dva dana prekršili vazdušni prostor Turske, javio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Turska je saopštila da su ruski borbeni avioni drugi put ušli u turski vazdušni prostor u nedelju.

NATO je apelovao na Rusiju da prekine napade “na sirijsku opoziciju i civile”, dok Moskva tvrdi da gađa uporišta Islamske države i drugih ekstremista u Siriji.

Rusi su priznali da su dva aviona na nekoliko sekundi ušla na područje Turske, ali da se to dogodilo zbog loših vremenskih uslova.

NATO, koji je juče održao sastanak po hitnom postupku u Briselu, saopštio je da je prelazak ruskih aviona preko turske granice “neprihvatljivo kršenje turskog vazdušnog prostora”.

Članice NATO upozorile su Moskvu na “opasnosti ovakvog neodgovornog ponašanja”.  

Rusija od 30. septembra sprovodi vazdušne napade na položaje Islamske države, a zapadne zemlje i Turska, koje žele odlazak sirijskog predsednika Bašara al Asada, smatraju da Rusija tim napadima podržava njegov opstanak na vlasti.

(Beta)

Jedan komentar

  • Kalimero

    A Turska svakodnevno uleće u vazdušni prostor IRAKA, i to NATO-u ne smeta. Naoružavao je NATO ISIS, a formalno i medijski su govorili da uništavaju tu novostvorenu državu u pokušaju. Slali su im oružje da ubijaju ASAD-ove ljude, žene, djecu, vojsku… Sad su videli da im je došao kraj, pa kao uvjek trabunjaju! Tobože zabrinuti za civile, a oni u su u Avganistanu, Libiji, Iraku, Jugoslaviji ubijali baš te civile, i to bez milosti. Ovako se bori protiv terorista kao Rusi, a što to smeta Americi, koja je davala logističku podršku ovim teroristima!

Ostavite komentar