U trendu

Ruski ambasador upozorio Britance da se igraju s vatrom

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja osudio je danas vladu Velike Britanije zbog optuživanja Moskve da stoji iza trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Britaniji.

Nebenzja je otvarajući sastanak u Savetu bezbednosti UN posvećen tom pitanju, rekao da je Rusija žrtva  „zbrzane, neuredne i zlonamerne kampanje blaćenja“ koju vode Velika Britanija i njeni saveznici.

On je upozorio britanske zvaničnike da se „igraju vatrom“ i da će „žaliti“ zbog njihovog odgovora na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je vrlo verovatno da je Rusija iza tog napada, a ruski ambasador je nazvao njene navode „stravičnim i nepotkrepljenim“.

„Zar niste mogli da izmislite bolju lažnu priču“ pitao se on na sastanku Saveta bezbednosti UN i dodao „rekli smo našim britanskim kolegama: „igrate se vatrom i zažalićete“.

Rusija je sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN u Njujorku da apeluje na druge zemlje za podršku u traženju drugačijeg objašnjenja za napad 4. marta na Skripalja, bivšeg ruskog agenta vojne obaveštajne službe koji je bio osudjen za špijuniranje u korist Britanije.

Rusija se žalila zato što joj nije dozvoljeno da učestvuje u ispitivanju trovanja u Velikoj Britaniji koje je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Britanija je pozvala tu organizaciju da sprovede istragu posle trovanja bivšeg ruskog agenta prošlog meseca. Zvaničnici su rekli da je korišćen nervni gs novičok, hemijsko oružje razvijeno u Sovjetskom Savezu krajem 1990-ih.

Nebenzja je rekao da je taj otrov razvijen u mnogim zemljama „uprkos njegovom očigledno ruskom imenu“.

On je takodje optužio Britaniju da pokušava da diskredituje Rusiju i da joj oduzme legitimitet.

Nebenzja je rekao Velika Britanija odbija da saradjuje s Rusijom pod izgovorom da žrtva ne saradjuje sa kriminalcem, dodajući da je zločin počinjen na britanskoj teritoriji možda teroristički akt i da su ruski gradjani žrtve.

Nebenzja je rekao da „sve potvrdjuje da se radi o koordinisanoj, dobro planiranoj kampanji“ čija je namera da se „diskredituje Rusija“..

On nije naveo imena tih obaveštajnih službi ali je rekao da Rusija sumnja da je njihov cilj da optuže Moskvu da koristi „stravično nehumano oružje, da krije arsenal te supstance i da krši Konvenciju o hemijskum oružju i dovodi u pitanje „ulogu Rusije ne samo u traženju rešenja u Siriji nego bilo gde u svetu“.

Nebenzja je rekao da je Britanija obavzena da dozvoli Rusiji da učesetvuje u istrazi oko napada na Skripalja i njegovu ćerku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike