U trendu

Ruski brod koji je istraživao na Antarktiku, pristao u Južnoj Africi uz proteste

JOHANESBURG – Ruski istraživački brod koji je bio u potrazi za naftom i prirodnim gasom na Antarktiku danas je pristao u Južnoj Africi nakon protesta aktivista za zaštitu životne sredine koji navode da operacijama u tom regionu krše ugovor o zabrani istraživanja minerala.

Nekoliko članova grupe „Pobuna protiv izumiranja“ držalo je transparente na kojima je pisalo „Dalje ruke od Antarktika“ kada je jutros istraživački brod „Akademik Aleksandar Karpinski“ stigao po planu u luku u Kejptaunu, preneo je Rojters.

Ranije ove nedelje nekoliko desetina demonstranata iz Grinpisa i Pobune protiv izumiranja, demonstrirali su u luci, ističući da su brodska seizmička istraživanja na Antarktiku pretnja za morski život na tom području i da krše međunarodni sporazum iz 1958. godine.

Amandman na Ugovor o Antarktiku koji je potpisalo 55 zemalja iz 1998. godine, čije su potpisnice i Rusija i Južna Afrika, zabranjuje sva istraživanja i vađenje minerala u tom regionu.

RosGeo, državna ruska istraživačka kompanija koja je operator broda „Akademik Aleksandar Karpinski“, saopštila je da sprovodi istraživanje u ruskom delu Antarktika od 1970. godine za ugljovodonikom.

Na sajtu RosGea, potencijal ugljovodonika u toj oblasti se procenjuje na oko 70 milijardi tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar