U trendu

Ruski ombudsman traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju

MOSKVA – Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od ukrajinskog kolege Dmitrija Lubinca da pomogne u transportu dvoje dece u Rusiju kako bi tamo živeli kod rođaka nakon što su njihovi roditelji uhapšeni u Odesi pod optužbom za proruske aktivnosti, javio je TAŠ.

Moskalkova je na svom Telegram kanalu napisala da su ukrajinske bezbednosne službe u Odesi optužile par ruskih državljana za proruske akcije, a zatim ih uhapsile, dovodeći u opasnost dvoje male dece, jer nemaju bliskih rođaka u Ukrajini

„U isto vreme tetka i baka dece žive u Rusiji i mole za njihov povratak kako bi mogli da preuzmu starateljstvo nad decom. Apelujem na ukrajinskog komesara za ljudska prava Lubinca da utvrdi ovo pravo i omogući transport dece u Rusiju“, navela je Moskalkova, napominjući da je danas poslala u Ukrajinu i dokumenta koja potvrđuju srodstvo između bake i unuka.

Prema rečima Moskalkove, ona takođe pomaže ukrajinskoj strani u ponovnom spajanju dece sa roditeljima, bakama i dekama i rođacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.