U trendu

Ruski predlog: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu

MOSKVA – Rusija poziva na formiranje organizacije za bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Praktični koraci ka pokretanju procesa mogli bi da se sastoje od bilateralnih i multilateralnih sastanaka strana kojih se ova tema tiče, uključujući i države u regionu i one koje to nisu, Savet bezbednosti Ujeidnjenih nacija, Arapsku ligu, Organizaciju islamskih država i Savet za saradnju arapskih država u Zalivu“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi TAS S.

Iz Ministarstva navode da će sastanci poslužiti kao priprema za međunarodnu konferenciju o bezbednosti i saradnji u Persijskom zalivu.

„Grupa bi imala zadatak da utvrdi geografska ograničenja budućeg bezbednosnog sistema, njegove učesnike, dnevni red, nivo predstavljanja, mesto budućeg foruma, kao i da objavljuje nacrte rezolucija, uključujući mere bezbednosti, poverenja i kontrole“, navodi se u saopštenju MSP.

Dugoročni cilj je, kako se navodi, osnivanje organizacije za saradnju i bezbednost u Zalivu u koju će biti uključene i Rusija, Kina, SAD, Evropska unija, Indija i drugi partneri.

(Tanjug)

Napišite komentar