U trendu

Ruski raketni sistem S-400 stigao u Tursku

Turska je saopštila da je u tu zemlju danas stigla prva isporuka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, što povećava mogućnost uvodjenja američkih sankcija Ankari.

Ministarstvo odbrane Turske navelo je da je „prva grupa opreme“ sistema S-400 stigla u vazduhoplovnu bazu Murted blizu glavnog grada Ankare.

Isporuka delova sistema S-400 biće nastavljena narednih dana, a vlasti će odlučiti „kako će (sistem) biti korišćen“ kada postane funkcionalan, navela je turska vlast.

SAD su snažno apelovale na Tursku, članicu NATO, da odustane od sporazuma s Rusijom za koji se navodi da je vredan više od dve milijarde dolara.

Vašington je upozorio Ankaru da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako ne odustane od kupovine ruskog raketnog sistema, kao i da Turskoj u tom slučaju neće biti dozvoljeno da učestvuje u programu proizvodnje borbenih aviona F-35.

Iako je predsednik SAD Donald Tramp na nedavnom sastanku s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izrazio simpatije za tursku odluku o kupovini sistema S-400, Vašington je uporno ponavljao da ruski raketni sistem nije u skladu sa sistemima NATO i da predstavlja pretnju avionima F-35.

Uvodjenje američkih sankcija Turskoj označilo bi novu najnižu tačku u odnosima dve zemlje. Zbog zatvaranja američkog sveštenika Endrjua Bransona, SAD su prošle godine uvele sankcije Ankari koje su izazvale naglo opadanje vrednosti turske lire.

Doovor Ankare i Moskve, prvi sporazum Rusije i neke članice NATO, podstakao je i zabrinutost da se Turska približava ruskoj sferi uticaja.

Turska je odbila da se povinuje američkom pritisku, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme. Ankara je navela da je bila primorana da kupi sisteme S-400 jer je Vašington odbio da snabde Tursku američkim raketnim odbrambenim sistemima Patriot.

SAD su već prestale da obučavaju turske pilote za avione F-35 i Ankari dale rok do kraja jula da povuče svoje osoblje iz te zemlje.

Turska tvrdi da je ispunila sve finansijske obaveze prema programu F-35 i da ne može da bude isključena iz tog projekta.

Ankara za sada odbija da saopšti gde namerava da razmesti sisteme S-400.

Turski mediji navode da sistem najverovatnije neće postati funkcionalan pre oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.