U trendu

Ruski sud novčano kaznio novinarku koja je prekinula program sa antiratnim transparentom

 Sud u Moskvi je danas novčano kaznio novinarku ruske državne televizije Marinu Ovsjanikovu koja je prekinula dnevnik te medijske kuće noseći transparent protiv rata u Ukrajini.

Pošto je provela noć u policijskom pritvoru, Okružni sud u Moskvi naložio joj je da plati kaznu od 30.000 rubalja (oko 247 evra), po optužbi da je organizovala nedozvoljene akcije, zbog njenog poziva na učešće na antiratnim demonstracijama.

Istražni komitet Rusije vodi istragu protiv Ovsjanikove i po optužbi za javno širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, što je kažnjivo prema novom zakonu, usvojenom 25. februara, dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu. Ako bude osuđena po toj optužbi, preti joj kazna do 15 godina zatvora.

Ovsjanikova je sinoć ušla u studio prvog kanala ruske državne televizije, za vreme informativnog programa uživo, sa transparentom na kojem je pisalo „Ne rat“ i „Rusi protiv rata“.

Pre nego što je upala u program uživo, Ovsjanikova je snimila video poruku, rekavši da joj je otac Ukrajinac, a majka Ruskinja, da je „Rusija agresor“ i da je ruski predsednik Vladimir Putin „isključivo odgovoran za tu agresiju“. Pozvala je Ruse da se pridruže antiratnim protestima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jutros je pohvalio hrabrost Ovsjanikove, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov njen potez opisao kao „huliganizam“, navodeći da je upad u program uživo ozbiljan prekršaj.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Pariz nudi zaštitu i azil Ovsjanikovoj i dodao da će „predložiti to rešenje na direktan i veoma konkretan način“ Putinu prilikom njihovog narednog telefonskog razgovora.

Ruske vlasti preduzimaju obimne aktivnosti kako bi sprečile nezavisne medije da šire informacije o ratu u Ukrajini. Moskva je blokirala i pristup društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk, dok je platformu Instagram zabranila, proglasivši je za ekstremističku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.