najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruski vojnici pobegli sa obuke zbog Ukrajine

Ruskim vojnicima preti suđenje zbog napuštanja jedinice iz straha da će biti upućeni da se bore na istoku Ukranije, saopštio je danas ruski informativni sajt Gazeta.ru.
Pozivajući se na svedočenja nekoliko desetina profesionalnih vojnika, njihovih advokata i rodbine, sajt je naveo da su oni napustili jedan centar za obuku na jugu Rusije kada im je “sugerisano da se prijave kao dobrovoljci” za istočnu Ukrajinu, na strani proruskih pobunjenika.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je otvorena istraga o “kršenju vojne discipline”.

Ukrajinske vlasti i Zapad tvrde da Rusija finansira i naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i da šalje svoje vojnike u borbu, što vlasti u Moskvi žestoko poriču.

Advokatica koja zastupa pet vojnika, Tatjana Černetskaja izjavila je Frans presu da je moguće da će krivični postupak biti poveden protiv još nekoliko desetina vojnika.

“Svi isto pričaju. Bili su zajedno u istoj jedinici. Nisu bili direktno prisiljeni da idu u Ukrajinu, ali je bilo ubeđivanja”, rekla je ona i dodala da su vojnicima nudili 8.000 rubalja (127 evra) dnevno ako odu u Ukrajini.

Po njenim rečima, vojnici su se vratili kućama i podneli otkaze koji su prihvaćeni.

Advokatica je rekla da se suđenje tim vojnicima očekuje, a dodala da su neki već osuđeni.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike