U trendu

Rusko „oružje sudnjeg dana“ seje strah na Zapadu (video)

Nova ruska superraketa RS-28 „Sarmat“, koju u NATO krugovima i na Zapadu već zovu „Satana-2“ ili „oružje Sudnjeg dana“, izazvala je nervozu, strah i paniku na Zapadu, iako još nije ni stavljena u operativnu upotrebu.

„Zastrašujuća raketa“, „maskirani đavo“, „nuklearni pakao“ samo su neki od epiteta kojim zapadni mediji opisuju novu rusku interkontinentalnu balističku raketu. Britanski eksperti tvrde da će ona biti u stanju da „u sekundi uništi celu jednu zemlju“. Do „eksplozije“ u zapadnim medijima došlo je nakon što je Rusija objavila ekskluzivne fotografije najvećeg ikada ruskog nuklearnog projektila, koji je u razvoju od 2009. godine. Zapadni vojni eksperti navode da je „Sarmat“ najveća raketa koju je čovek ikada napravio, kao i da Vašington „nema čime da joj parira“.

Zapad je, doduše, do sada smirivalo to što je prethodnik „Sarmate“, čuveni „Vojvoda“, poprilično zastareo — razvoj prve modifikacije tog projektila počeo je još 1969. godine, a poslednju verziju te balističke interkontinentalne rakete sovjetska armija je preuzela na korišćenje krajem osamdesetih godina prošlog veka. Godinama su na Zapadu strepeli i od „Vojvode“ — zbog ogromne moći nazvali su ga čak i „Satana“.

Poslednjih godina, doduše, Zapad je ohrabrivalo to što se vek trajanja „ruskih đavolaka“ bližio kraju. Upravo zbog toga je vest o stvaranju nove rakete RS-28 „Sarmat“, koju zovu „naslednikom“ ili „sinom Satane“, postao za zapadne partnere Rusije veoma neprijatno iznenađenje. Nova raketa je, za razliku od „Vojvode“, koja je proizvođena na teritoriji Ukrajine, u potpunosti ruska. Ali „Sarmat“ će biti još ubojitiji od „Vojvode“ — eksperti kažu da će prevazići prethodnika i po energetskoj efikasnosti, što će toj raketi omogućiti da pogađa ciljeve u bilo kojoj tački na svetu. Biće sposobna da se suprotstavi svemirskom ešalonu udarnih sredstava, a moći će da se lansira praktično sa svakog mesta i u svim pravcima. „Sarmat“ još nazivaju i „ubicom raketnih štitova“, jer su te rakete stanju da eskiviraju odbrambene radarske sisteme i da u jednom mahu unište površinu veličine Francuske ili Teksasa.

https://www.youtube.com/watch?v=WAx3LR2pwrg

Stručnjak za rakete, ruski general-major u penziji Vladimir Vasiljenko, za Sputnjik je objasnio da se tokom pravljenja rakete „Sarmat“ vodilo računa o tome da i Amerikanci razvijaju svoj sistem protivraketne odbrane i da novi projektil mora biti jači i pametniji od protivničkog.

U Moskvi kažu i da će nova raketa moći da leti preko Severnog i Južnog pola, odakle niko ne očekuje napad, i gde niko i ne pravi protivraketni „kišobran“. Konstruktori navode da se „Sarmat“ ne obazire na protivraketnu odbranu: „Neće je ni primetiti“.

Očekuje se da raketa bude u stanju da ponese i do 10 teških bojevih glava, ili 16 lakih, ili kombinaciju bojevih glava i kontramera za savladavanje neprijateljske raketne odbrane. Balistička interkontinentalna raketa „Sarmat“ ima domet od najmanje 10.000 kilometara, maksimalnu brzinu od sedam kilometara u sekundi, teža je od 100 tona i ima pogon na tečno gorivo.

U očekivanju da se nova raketa pojavi, mnogi inostrani vojni stručnjaci kažu da ih najviše brine mogućnost da RS-28, naoružan projektom 4202, ruskom hipersoničnom jedrilicom-nosačem bojevih glava, nakon odvajanja od rakete-nosača, može da ubrza od 7 do 12 maha i bukvalno postane hipersonična krstareća raketa. Očekuje se da će Rusija staviti „Sarmat“ u operativnu upotrebu do kraja 2018. godine i da će nakon što bude dovršen verovatno biti razmešten na lokacije u Sibiru, prenosi Sputnjik.

Neki ruski izvori su precizirali da će sistem biti baziran u ukopanim lansirnim silosima i stacioniran u Užurskoj raketnoj diviziji i pozicionom rejonu Dombarovski.

Ruski eksperti kažu da će „Sarmat“ poslužiti kao efikasan odgovor na američko razmeštanje protivraketne odbrane u blizini ruske granice, ali i za projekte kao što su „Brzi globalni udar“ — inicijativu Pentagona za savladavenje strateškog odvraćanja potencijalnog neprijatelja uz upotrebu masovnog lansiranja konvencionalnih krstarećih raketa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.