Rusko tužilaštvo proverava legitimnost nezavisnosti baltičkih zemalja

Rusko državno tužilaštvo počelo je na osnovu zahteva poslanika Državne dume proveru zakonitosti odluke Vrhovnog saveta SSSR o nezavisnosti pribaltičkih republika 1991. godine.

Neimenovani izvor Interfaksa, upoznat sa zahtevom poslanika, kazao je da je “odluka o priznavanju nezavisnosti baltičkih zemalja pravno problematična, jer ju je doneo neustavni organ”. Taj izvor je rekao da će odgovor na taj zahtev “biti analogan zahtevu o Krimu” i podsetio da je Državno tužilaštvo ranije već donelo odluku o nezakonitosti predaje Krima iz sastava RSFSR Ukrajini 1954. godine.

On je rekao da ta odluka nije imala pravno dejstvo, jer je Tužilaštvo samo konstatovalo činjenicu da je tadašnji lider Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov predao Krim neustavno jer odluku nisu doneli kompetentni organi. Taj izvor je kazao da odluka tužilaštva ovog puta mora biti “više izbalansirana”. “Proglašavajući nezakonitim ove ili one sudbonosne odluke, može se otići suviše daleko, sve do problema legitimnosti stvaranja SSSR i drugih država”, naveo je izvor agencije. Zato, dodao je, pri donošenju takvih odluka “treba uzimati u obzir ne samo pravni, već i politički aspekt zahteva za razmatranje”.

Sumnje ruskih poslanika o legitimnosti odvajanja Letonije, Litvanije i Estonije pojavile su se nakon što je Rusija anektirala Krim i nakon rasta bojazni tih država od moguće ruske agresije.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ranije je izjavio da Rusija ne namerava da obnovi SSSR, a predsednik Vladimir Putin da Rusija nikome ne preti da jača vojnu moć isključivo u cilju odbrane.

(Beta)

Ostavite komentar