U trendu

Ruskom špijunu smrtonosni poklon iz Rusije donela – rođena ćerka!

Nervni agens, kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, poslat je iz Rusije kao poklon, pišu britanski mediji.

Kako prenosi „Blic“, otrovni agens bivšem špijunu donela je kćerka Julija (33) po povratku iz Rusije kao poklon, koji su prijatelji poslali njenom ocu.

Kako se pretpostavlja, otac i kćerka su bili zajedno u restoranu u Solsberiju kada je poklon otvoren, zbog čega je i Julija otrovana.

Skripalj i njegova kćerka su pre samog napada 4. marta večerali u popularnom restoranu „Zizi“, a nadzorne kamere su ih snimile i kako razgovaraju s čuvarem trgovačkog centra pre nego što su pronađeni bez svesti na klupi u Solsberiju.

Julija je otvoreni protivnik aktuelne vlasti u Rusiji, dodaje „Blic“.

Policija, koja je u sredu uveče potvrdila da je supstanca kojom su njih dvoje otrovani nervni agens, napad tretira kao pokušaj ubistva.

Šef antiterorističke jedinice britanske polcioije Mark Rouli potvrdio je da je otkriveno o kojoj je supstanci reč, ali nije želeo to da otkrije.

Ostrvski mediji pišu da se u ovakvim situacijama najčešće koriste sarin ili VX, jedan od najjačih otrova na svetu.

Prema bezbednosnim izvorima, koje citira „San“, samo nekoliko labaratorija na svetu u stanju je da proizvede sarin ili VX, među kojima je i labaratorija ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno baca sumnja na Rusiju.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju, a u bolnicu je prebačen i neimenovani policajac koji se našao na listu mesta kada su oni pronađeni.

Julija Skripalj (33) živi u Velikoj Britaniji od 2010. godine, njena majka Ljudmila umrla je u oktobru 2012, kako se veruje prirodnom smrću, jer je bolovala od raka materice.

Skripaljev sin umro je dok je bio s devojkom na putu u Sankt Petergurgu, ali uzrok smrti nije poznat.

„Blic“ navodi da postoje navodi da je i Skripaljev brat umro.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je Bi-Bi-Si.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Ember Rad saopštila je da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka, koji su otrovani nervnim agensom, sada u stabilnom, mada i dalje kritičnom stanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.