U trendu

Rute: Nema novih pregovora o Bregzitu, samo razjaĆĄnjenja

BRISEL – Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da je nemoguće ponovo otvoriti raspravu o sporazumu o razdruĆŸivanju EU i Britanije.

Rute je rekao da lideri EU i britanska premijerka Tereza Mej treba da na samitu u Briselu postignu ”razjaĆĄnjenje i demistifikaciju” mere ”zaĆĄtitne mreĆŸe”.

”Večeras moramo da dobijemo objaĆĄnjenje o zaĆĄtitnoj mreĆŸi. U Britaniji svi misle da je ta mera neizbeĆŸna, ali niko ni u EU ne ĆŸeli da pokrene zaĆĄtitnu mreĆŸu je to loĆĄe i za EU i UK”, izjavio je Rute.

On je objasnio da je je tzv ”zaĆĄtitna mreĆŸa ” dogovorena kako bi se uredila sitiuacija na granici Severene Irske i Irske ukoliko se do 2022. godine ne postigne sporazum o budućim odnosima Unije i Britanije.

„Velika Britanija je odlučila da napusti EU. Tereza Mej je ispregovarala sporazum o povlačenju. Nema niĆĄta novo na stolu oko čega bi moglo da se pregovara samo da se dobije demistifikacija i razjaĆĄnjenje pitanja zaĆĄtitne mreĆŸe”, kaĆŸe Rute.

On je ponovio da je postignuti sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU ”najbolji i jedini mogući” i da se od samita EU očekuje ”samo pojaĆĄnjenje” oko mera zaĆĄtitne mreĆŸe i zaĆĄto ”niko ne ĆŸeli da je pokrene”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.