U trendu

S.Koreja: Dobrovoljni rad na državnim projektima

SEUL – Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da na velikim državnim projektima u Severnoj Koreji, u rudnicima i u poljoprivrednim kombinatima, rade „dobrovoljci“ među kojima su deca bez roditelja, studenti i vojni regruti.

U izveštaju KCNA se navodi da se stotine štićenika škola za decu bez roditelja prijavilo da „volontira na teškim poslovima“, ali se u izveštaju ne navodi starosna dob „dobrovoljaca“, prenosi Rojters.

Prema objavljenim podacima oko 700 deca bez roditelja dobrovoljno se prijavilo za rad u poljoprivrednim kombinatima, u rudnicima i čeličanama, u drvnoj industriji i drugde.

U prošlogodišnjem izveštaju američkog Sejt departmenta o ljudskim pravima navodi se da su maloletnici starosti od 16 ili 17 godina angažovani u radnim brigadama i primorani na težak i rizičan fizički rad.

„Studenti pate od fizičkih i psiholoških povreda, neuhranjenosti, premora i zastoja u razvoju zbog prinudnog rada“, navodi se u izveštaju iako je u Severnoj Koreji zabranjen prislini rad.

Zvanični Pjongjang negira kršenje ljudskih prava i optužuje neprijatelje države za politizaciju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je izjavio da se zemlja suočava sa „najvećim nevoljama“ koje prevazilazi zahvaljujući „plemenitoj lojalnosti i herojskoj borbi radnika i drugih građana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.